Добрица Ћосић је својeвремено говорио о српском народу који добија у рату, а губи у миру. Ако је то тако, онда на територији Републике Српске проглашавам мирнодопски рат против општег сиромаштва, апсолутизма, корупције и крађе, рат против свих оних су у позицији да имају све само зато што су блиски власти, док народ има мало или готово ништа.

То је у интервјуу за Српскаинфо изјавио лидер СДС и кандидат Савеза за промјене за предсједника Српске Вукота Говедарива, одговарајући на питање које кључне реформе планира да проведе у случају изборне побједе.

– У том рату неће бити насиља, до последњег гласачког листића. Треба нам промјена која ће да побиједи све ове штеточине које су годинама лошим одлукама направили од Српске сиромашну земљу. Закон о испитивању поријекла имовине ће бити први усвојен у Народној скупштини. Увјерен сам да можемо да изњедримо неког попут Лауре Ковеши, румунске тужитељке која је више од 600 функционера спремила иза браве. Тек када урадимо те ствари моћи ћемо да причамо о снажном економском развоју – каже Говедарица.

ЗНАТЕ КАКО СЕ КОД НАС БИРАЈУ ТУЖИОЦИ И ДА ЈЕ ВИСОКИ СУДСКИ И ТУЖИЛАЧКИ САВЈЕТ ГОТОВО НЕДОДИРИВА ИНСТИТУЦИЈА. ДА ЛИ ЈЕ ЗА БОРБУ ПРОТИВ КРИМИНАЛА И КОРУПЦИЈЕ ДОВОЉНО ДА ПОБИЈЕДИТЕ ЗА ПРЕДСЈЕДНИКА РС?

Ствара се амбијент у коме ће, између осталог, у правосуђу да се рађају људи који више неће бити у другом плану већ они на које ће РС моћи да се ослони.

НА КОЈИ НАЧИН МИСЛИТЕ РИЈЕШИТИ ПРОБЛЕМ ВИСОКЕ ЗАДУЖЕНОСТИ РС, КОЈУ КОНСТАНТНО КРИТИКУЈЕТЕ?

Највећи проблем РС, када посматрамо задуженост, јесте то што се Влада задужује за све и свашта, највише да би закрпила рупе у буџету. Одговорне владе се задужују за пројекте који треба да отворе радна мјеста и обезбиједе привредни раст. Лоше је када се човјек задужује да би се порехранио; тај човјек не може да опстане. Али, ако се задужи да би купио сјеме или да би купио удицу којом ће уловити рибу, онда ствара предуслове да зајам може да врати.

КАКО ДРЖАВА МОЖЕ ДА ОТВАРА РАДНА МЈЕСТА?

Држава треба да направи амбијент да растерети привреду. Наша привреда је оптерећена до те мјере да су привредници присиљени да се довијају на разне начине како би опстали. На нама је да обезбиједимо добар амбијент, да помогнемо привреду, да она запосли људе, да се пуни буџет, да радници имају плату, да привредници стварају добит и плаћају порез.

МИНИСТАР УНУТРАШЊИХ ПОСЛОВА ДРАГАН ЛУКАЧ ОПТУЖИО ЈЕ ОПОЗИЦИЈУ ДА НАРУШАВА БЕЗБЈЕДНОСТ И ДИСКРЕДИТУЈЕ МИНИСТАРСТВО. КАКО ТО КОМЕНТАРИШЕТЕ?

Министар Лукач не говори истину. У прошлогодишњем плану рада Народна скупштина РС имала је задатак да разматра информацију о стању безбједности у РС. То се није десило. Када је у питању ова година, Одбор за безбједност је усвојио амандман на план рада НСРС и тражио од парламента да се такође расправља о безбједности у РС, што је НСРС одбила. Због чега? Власт, па ни Лукач, не желе да говоре о безбједности у РС, која је катастрофална. Говоримо о трагичном догађају у коме је млад човјек изгубио живот. Начин како се понаша МУП на челу са Лукачем ствара нам одређену врсту сумње да се иза тога нешто јако крупно крије. Никада нисмо имали намјеру да се мијешамо у оно што се дешава у Бањалуци. Али, сада отворено кажем да ћу у суботу да се одазовем на позив родитеља Давида Драгичевића и доћи ћу на тај скуп са кога ће бити упућена порука неодговорној власти у Српској.

ЈЕ ЛИ ТО МИЈЕШАЊЕ ПОЛИТИКЕ У ОВАЈ СЛУЧАЈ?

Бићу тамо као грађанин, не као предсједник СДС и кандидат за предсједника Републике Српске.

ХОЋЕТЕ ЛИ У ПРЕДСТОЈЕЋОЈ КАМПАЊИ АКЦЕНАТ СТАВИТИ НА КРИТИКУ МИЛОРАДА ДОДИКА ИЛИ НА ОНО ШТО СДС НУДИ НАРОДУ?

Бавићемо се њиме само онолико колико је непходно, да бисмо могли да објаснимо народу шта ми уствари хоћемо и да бисмо могли да повучемо паралелу између политике која је РС довела на руб пропасти и одговорне политике коју заступамо СДС, ја и наши коалициони партнери.

ДА ЛИ ЋЕ БИТИ ПОТПИСАН НОВИ КАОЛИЦИОНИ СПОРАЗУМ СЗП ЗА СЉЕДЕЋЕ ИЗБОРЕ И ШТА ЋЕ ДОБИТИ НДП?

На том споразуму радимо и он ће бити ускоро потписан. Српској су потребни прије свега способни људи, поштени. Да ли су страначки или ванстраначки, мене то не занима. Такви људи ће у институцијама добити шансу. Увјерен сам да таквих има и у НДП. Политичко искуство, политички инстинкт и велико знање које има лидер НДП Драган Чавић квалификују га за једну од највиших функција у Српској.

ВЛАДАЈУЋА КОАЛИЦИЈА У РС ТВРДИ ДА ЊИХОВА ИСТРАЖИВАЊА ЈАВНОГ МЊЕЊА ПОКАЗУЈЕ ДА СУ У ПРЕДНОСТИ У ОДНОСУ НА СЗП. ШТА КАЖУ ВАША ИСТРАЖИВАЊА?

Ми своја истраживања нисмо радили. Они нека се хвале, не вјерујем у то. Али, када би којим случајем та силна истраживања јавног мњења могла да нахране многобројне гладне породице у РС, у том случају не би било гладних. Нажалост, не живимо на такав начин, Република Српска живи у изузетно тешким условима. Човјек сам који много ради и очекује резултате тог рада.

ХОЋЕ ЛИ СЕ СДС ВРАТИТИ РАДИКАЛНИЈОЈ НАЦИОНАЛНОЈ ПОЛИТИЦИ КОЈА, ОЧИГЛЕДНО, ПРОЛАЗИ КОД ГЛАСАЧА?

Желим да будем предсједник политичке организације која ће доносити одлуке на бази посљедица које из тих одлука произилазе. То је одговорна политика. Родољубивост СДС не може нико одузети. Има и оних који су обманути, па су доведени у ситуацију да сумњају. СДС је направила РС, она ће је бранити на сваки могући начин, њену цјеловитост и надлежности. Али, мене радикализам у контексту ратнохушкачких политика не интересује и то нећу дозволити ни на један начин.

ШТА ОЧЕКУЈЕТЕ ОД СЈЕДНИЦЕ ПРЕДСТАВНИЧКОГ ДОМА БИХ О РАТНОХУШКАЧКИМ ИЗЈАВАМА БАКИРА ИЗЕТБЕГОВИЋА?

Ратнохушкачи морају да схвате да је њихово вријеме прошло. Ми знамо шта је наше и зове се Република Српска. То ником не дамо.

ИСТО ТО ИЗЕТБЕГОВИЋ КАЖЕ ЗА БИХ.

Да, то он говори за Федерацију. Али када дефинише наоружање и прављење хаубица, наравно да знамо гђе мисли да те хаубице треба окренути. Према томе, ми Српску не дамо. Али, то не значи да као цивилозовани људи не треба да разговарамо. Мислим да су на обје стране потребни нови људи спремни на дијалог у интересу народа. Што прије ратнохушкачке политике буду поражене, то је нова шанса за све нас.

БИВШИ ПРЕМИЈЕР РС ГОЈКО КИЧКОВИЋ ЈЕ У ИНТЕРВЈУУ ЗА СРПСКАИНФО ЗАМЈЕРИО СДС ПОДАНИШТВО У САРАЈЕВУ И РЕКАО ДА СРПСКУ ПОЛИТИКУ ТРЕБА ДОГОВАРАТИ У БАЊАЛУЦИ, А У САРАЈЕВУ ЈЕ САМО ПРОВОДИТИ. КАКО КОМЕНТАРИШЕТЕ КЛИЧКОВИЋА И ДА ЛИ ЈЕ МОГУЋЕ ТО ШТО ПРЕДЛАЖЕ?

Ми смо својевремено са СНСД били у власти на нивоу БиХ. Мислим да смо тада постигли добре ефекте, али нажалост СНСД је послије годину и по, заједно са Фахрудином Радончићем и Бакиром Изетбеговићем, истјерао из власти СДС. Не знам зашто је то урадио, али знам да је тада Радончич рекао да, бирајући између два зла, бирају мање. То је био СНСД. Имајући у види оно што сам рекао о злонамјерним и обманутим, сви који дају такве коментаре нека пробају да се пронађу којој категорији припадају.

У СЛУЧАЈУ ДА НЕ УСПИЈЕТЕ У ОКТОБРУ, КАКВА ЋЕ БИТИ ПОЛИТИЧКА СУДБИНА ВАС, СДС И СЗП?

Искрено, увјерен сам у октобарску побједу. Тако да могу само да одговорим каква ће бити судбина СНСД.

КАКВА ЋЕ БИТИ ЊИХОВА СУДБИНА?

Биће равна судбини Демократске странке у Србији. То ће бити пораз политике која је одавно постала деспотска и апсолутистичка, која нас је довела до општег безакоња. То безакоње данас видимо и на улицама Бањалуке.

НЕДАВНО СТЕ У БЕОГРАДУ БИЛИ НА САСТАНКУ СА ПРЕДСЈЕДНИКОМ СРБИЈЕ. ДА ЛИ АЛЕКСАНДАР ВУЧИЋ ИМА ФАВОРИТЕ МЕЂУ ПОЛИТИЧКИМ ОПЦИЈАМА У РС?

Не. Предсједник Вучић ме увјерио да ни на један начин не жели да дијели политичке партије на оне које су на власти и оне које су опозиција. Евидентно је да је он у протеклом времену заиста помогао РС. Вучић је за мир и стабилност у РС и у региону и апелује на мирне и толерантне изборе који нас чекају. Они ће сигурно бити неизвјесни, а самим тим и политичке тензије ће бити веће.