Предсједник Српске демократске странке (СДС) Вукота Говедарица изјавио је данас да ће ова странка у Народној скупштини Републике Српске подржати предсједавајућег Предсједништва БиХ Милорада Додика у повлачењу виталног националног интереса.

– Данас смо констатовали да све те потребне руке које се налазе у Народној скупштини Српске, у случају повлачења виталног интереса од српског члана Предсједништва БиХ, као што никада до сада нису биле упитне, тако неће бити упитне ни у будућем времену – рекао је Говедарица новинарима, након сједнице Предсједништва СДС-а у Источном Сарајеву.

Он је нагласио да су све парламентарне политичке организације са српским префиксом из Републике Српске, увијек давале свој позитиван сигнал према таквим одлукама, те додао да је потезање виталног националног интереса било подржано и када су то чинили бивши српски чланови Предсједништва Небојша Радмановић, Младен Иванић, те било који други.

Говедарица је рекао да је Предсједништво странке, заједно са предсједником Главног одбора СДС-а Миланом Миличевићем и шефом посланичког клуба Миладином Станићем упознао о разговорима са мандатаром за састав нове владе Републике Српске Радованом Вишковићем.

Он је поновио да ће СДС наступати као опозициона политичка партија, да су Вишковића информисали о ставовима СДС-а по питању реформе пореске политике, политике задужења Републике Српске, те додао да је, када је ријеч о реформи јавног сектора, стављен акценат на одговорност у руководећим структурама.

– Дефинисали смо своја запажања да грађани губе повјерење у институције Републике Српске – рекао је Говедарица, те додао да је Српској потребан закон о испитивању поријекла имовине.