Мирко Шаровић, потпредсједник СДС-а, иначе један од најутјецајнијих кадрова ове партије, сматра да није само Бакир Изетбеговић, предсједник СДА, генератор дубоке кризе која је погодила БиХ, „већ човјек изабран од народа у РС, који је с Бакиром дијелио власт 15 од посљедњих 20 година“.

У интервјуу који је рађен писменим путем Шаровић, који је и министар вањске трговине и економских односа БиХ, предвиђа све турбулентније стање у БиХ, због којег, како наводи, неће бити могуће радити велике послове.

Када је, пак, у питању стање на политичкој сцени у РС, Шаровић отворено најављује могућност партнерства коалиције СДС – ПДП – НДП са партијом Марка Павића!

НЕДАВНО У ПАРЛАМЕНТУ БИХ ПОНОВО НИЈЕ ПРОШАО СЕТ ЗАКОНА О АКЦИЗАМА, КОЈИ ЈЕ УВЕЛИКО ПОДИЈЕЛИО ЈАВНОСТ, АЛИ И ПОЛИТИЧКЕ ФАКТОРЕ У БИХ. ДА ЛИ ЈЕ ОВАЈ СЕТ ЗАКОНА, ПО ВАШЕМ МИШЉЕЊУ, ТРЕБАЛО ДА БУДЕ УСВОЈЕН?

ШАРОВИЋ: Овај закон или сет закона своју најбољу прилику за усвајање имао је прије седам-осам мјесеци, заједно у пакету са плавим дизелом, када је цијена горива била нижа за скоро 30 одсто. Овако, прича о јефтинијем гориву бачена је под ноге, а цијена горива је почела рапидно да расте… Без обзира на заговорнике за усвајање закона и против усвајања, а евидентно је да их је много и на једној и на другој страни, ово је најгоре вријеме за ову причу. Мој став је да овакав закон, који ће помоћи развоју инфраструктуре, али који ће платити грађани из свог џепа, мора имати корективни фактор у виду враћања дијела средстава пољопривредном сектору. То је, без обзира на покушај ниподаштавања оваквог става, показала и расправа у парламенту.

ВИДИТЕ ЛИ ВИ ИЗЛАЗ ИЗ НОВЕ ДУБОКЕ КРИЗЕ У КОЈУ СМО УВУЧЕНИ, БУДУЋИ ДА ПОСТОЈЕ МИШЉЕЊА ДА И ВАША ПАРТИЈА, ОДНОСНО САВЕЗ ЗА ПРОМЈЕНЕ, ДИЈЕЛИ ОДГОВОРНОСТ ЗА ОВУ СИТУАЦИЈУ НАЈПРОСТИЈОМ ЧИЊЕНИЦОМ ДА СТЕ И ДАЉЕ ПАРТНЕРИ С БАКИРОМ ИЗЕТБЕГОВИЋЕМ, КОЈЕГ СМАТРАЈУ ГЛАВНИМ ГЕНЕРАТОРОМ КРИЗЕ?

ШАРОВИЋ: Гријешите ако мислите да је само он проблем. Има их још неколико, а један од њих у Републици Српској сједи на мјесту изабраном од народа, али је заборавио ко је он и шта је он. Тај исти са Бакиром дијели власт 15 година од посљедњих 20 – и ником ништа. То није проблем, али јесте зато што је ту Савез за промјене и СДС посљедње двије?! Шта мислите, да ми нисмо данас у Савјету министара ко би био из Републике Српске и с ким би био у власти у Сарајеву? И гдје је излаз? За почетак, изборни процес треба да буде једном у четири године, како би се искористиле три године за какав-такав рад, а једна година на изборну трку.

ЧИНИ СЕ ДА СЕ У ПАРЛАМЕНТУ ПОЛАКО ГЕНЕРИРА НОВА КРИЗА, А ТО ЈЕ НЕМОГУЋНОСТ ДОГОВОРА ХДЗ-А И СДА У ВЕЗИ С ИЗМЈЕНАМА ИЗБОРНОГ ЗАКОНА. ДА ЛИ БИХ САДА ТОНЕ У ЈОШ ВЕЋИ ПРОБЛЕМ С ОБЗИРОМ НА ТО ДА ЈЕ РЕАЛНО ЈАКО ТЕШКО ОЧЕКИВАТИ ДА БИЛО КОЈА СТРАНА ПОПУСТИ?

ШАРОВИЋ: Како се приближава вријеме општих избора, атмосфера у земљи биће све турбулентнија и затрованија, а паметни људи ће рећи да од великог посла нема ништа. Није ово ништа ново – откад знамо тако је. Нажалост.

ИНАЧЕ, СВИ СМО СВЈЕДОЦИ ВЕЛИКИХ ТУРБУЛЕНЦИЈА КОЈЕ ТРЕНУТНО ДРМАЈУ СДА, РЕАЛНО МОЖДА И ПАРТИЈУ С НАЈВЕЋОМ ИНФРАСТРУКТУРОМ У БИХ. ПРИЈЕТИ ЛИ СДА РАСПАД?

ШАРОВИЋ: Не вјерујем у ту врсту сценарија, сувише су ту јаки коријени да би ствари ишле у том правцу. Али, даље груписање, па онда слијегање тла је ред потеза који се предвиђа.

ДА ЛИ СЕ СИТУАЦИЈА У СДС-У СТАБИЛИЗИРАЛА ДОЛАСКОМ ВУКОТЕ ГОВЕДАРИЦЕ НА ЧЕЛО ПАРТИЈЕ?

ШАРОВИЋ: По мени, стабилизација тек слиједи, и ту не мислим само на организационо-кадровску стабилизацију. Актуелна власт, иако је превише на сцени, непрекидно скоро 12 година, неће пасти сама од себе и само јак СДС може допринијети да оду. Да ли ће грађани у СДС-у препознати алтернативу власти, да ли ће нам повјеровати да смо способни да донесемо пријеко потребне друштвене промјене, зависи само од нас.

ПОДРЖАВАТЕ ЛИ ВИ ПРОЦЕС УКРУПЊАВАЊА ОПОЗИЦИЈЕ У РС, КОЈИ ПРЕДВОДИ ПДП, А ШТО ОПЕТ ЛИЧИ НА СВОЈЕВРСНУ БИПОЛАРИЗАЦИЈУ ПОЛИТИЧКЕ СЦЕНЕ У РС?

ШАРОВИЋ: Радије бих видио процес укрупњавања СДС-а, и мислим да би моја странка требало да иде у том правцу. Ако би ми било дозвољено да размишљам шире и слободније, у будућности, али не далекој, видим реалним партнерство Савеза за промјене и ДНС-а. То ми се чини природним и моћним, зар не? Чак и сада логичним ми се чини да сарађујемо у вези с питањем судбине Рудника Љубије. Већ сутра бих са господином Павићем отворио разговоре о томе.

АДАПТИРАНИ СПОРАЗУМ О СТАБИЛИЗАЦИЈИ И ПРИДРУЖИВАЊУ, КОЈИ ЈЕ У ОСНОВИ УВИЈЕК БИО ТРГОВИНСКИ СПОРАЗУМ БИХ И ЕУ ПА ТЕК ОНДА ПОЛИТИЧКИ И СВАКИ ДРУГИ, ВЕЋ ЈЕ НЕКОЛИКО МЈЕСЕЦИ НА СНАЗИ. КАКВЕ ЦАРИНСКЕ И СВЕ ДРУГЕ ГУБИТКЕ ТРПИ БИХ, РАСПОЛАЖЕТЕ ЛИ ОДРЕЂЕНИМ БРОЈКАМА?

ШАРОВИЋ: Највеће новчане губитке, барем тренутно, имају буџети, државни и ентитетски, јер један дио пољопривредних производа и хране у земљу улази без плаћања царина и прелевмана. На годишњем нивоу тај износ ће достићи 50 милиона КМ. Трпи нешто јачу конкуренцију и индустрија млијека и млијечних производа и месна прерађивачка индустрија. Али, оно што треба нагласити, увоз пољопривредних производа и хране из Европске уније у првом кварталу 2017. године није забиљежио пораст.