Послије кратке и тешке болести, у 70. години, преминуо је српски национални трибун, посланик Српске демократске странке и стваралац Републике Српске Војо Купрешанин.

Купрешанин је рођен у мјесту Кукуље, општина Србац, 1948. године.

Био је народни посланик и носилац посланичке листе СДС-а за бањалучку регију на првим вишестраначким изборима за Скупштину БиХ и посланик у првом – ратном сазиву у Народној скупштини Републике Српске.

Прије приступања СДС-у био је предсједник странке која се звала Српски отаџбинки фронт. Био је истински српски визионар и досљедан борац за стварање Републике Српске. Као предсједник Скупштине аутономне регије Крајина, са великом надом је радио и желио да се уједине Босанска и Српска Крајина.

Након Отаџбинско-одбрамбеног рата, био је директор Радио-телевизије Републике Српске.

Носилац је највишег националног признања – Ордена Немањића.

За њега први предсједник Народне скупштине Републике Српске Момчило Крајишник у књизи “Јачи од силе и судбине” каже: “Војо је био човек за друго време. Припадао је епској етапи српске историје. Све је ствари идеализовао. Понекад претерујући износио је утописитичке предлоге и идеје. Увек је говорио ватрено, радикално и без унапред припремљеног садржаја. Неке радикалне предлоге изрекао је у невреме, па су ти предлози изгледали нереални, да би се касније показали као могући и као једино решење.”

Смрћу Воје Купрешанина, српски народ је изгубио великог човјека, истинског патриоту и ствараоца Републике Српске.

Биће сахрањен у суботу, 24. новембра 2018, у породичној гробници на мјесном гробљу у Кукуљама.