Иако је Кабинет предсједника Републике Српске у мају најавио присуство Милорада Додика обиљежавању десет година проглашења независности Јужне Осетије 26. августа, до присуства овом догађају и раније договорене узвратне посјете није дошло, јер Додик није добио визу за улазак у ову закавкаску републику.

Упркос томе што је предсједник РС посјету ове године више пута најављивао, он се прошле седмице није појавио на десетом обиљежавању годишњице отцјепљења од Грузије, које је организовано у Цхивали, главном граду Јужне Осетије.

За сада није јасно због чега предсједнику РС није одобрен улазак у ову закавкаску републику, поготово када се зна да је Додик са њеним предсједником Анатолијем Бибилововим био у добрим односима. То потврђује и чињеница је Бибиловов био једини предсједник који се одазвао Додиковом позиву за присуствовање свечаности поводом Дана РС, 9. јануара у Бањалуци.

Из дипломатских кругова смо добили потврду да је захтјев за визу предан на вријеме, али да она није одобрена из, за сада, непознатих разлога.

Иначе у дипломатској праски није уобичајено да након званично најављене и обострано потврђене посјете, она без објашњења буде отказана, а ускраћивање визе гостујућој делегацији сврстава се у тежак дипломатски скандал.

Занимљиво је да су визе као и акредитације за извјештавање са прославе независности Јужне Осетије новинарима РТРС и АТВ одобрене у јулу. Они ипак нису отишли на овај радни задатак након што је постало јасно да је предсједнику РС онемогућено да присуствује свечаности у Цхивали.

Јужна Осетија има свега 70 хиљада становника, а до сада је њено постојање признало пет држава. Независност је прогласила посље рата и одцјепљења од Грузије 2008. године, након чега су је признале Русија, Тувалу, Науру, Никарагва и Венецуела.