Не могу да коментаришем ни туђе изјаве, ни о искључењима на које још постоји право жалбе. Све аргументе треба изнијети на страначким органима, а када донесемо коначан став треба да га сви поштујемо. А странка као СДС мора раговарати са свима, то је смисао демократије.

Ни у вријеме жестоких турбуленција у СДС, предсједник Главног одбора те странке није изгубио на имиџ у у јавности – већина оних који гледају са стране и даље о њему мисле исто. Да је један од најпристојинијих и одмјеренијих људи на политичкој сцени Српске. Све се то задржало, јер се Миличевић није оглашавао по питању убрзаних процеса и изјава којих се накупило у и око СДС. А баш се његово име спомињало у контексту да би њему требало повјерити организацију ванредних страначких избора, што говори о поштовању које има од стране других функционера СДС.

КАКО КОМЕНТАРИШЕТЕ ИСТУПЕ ПОЈЕДИНИХ ЧЛАНОВА СДС, ДА ЛИ СУ БИЛИ КОРЕКТНИ ПРЕМА ОСТАТКУ СТРАНКЕ, А КАКО ИСКЉУЧЕЊА КОЈА СУ УСЛИЈЕДИЛА?

МИЛИЧЕВИЋ: Немам намјеру ни потребу да коментаришем било чије иступе осим својих. Након октобарских избора нисам давао изјаве за медије али сам врло јасно изнио своја размишљања на сједницама органа странке и то ћу чинити и убудуће. СДС сматрам демократском странком и различитост у ставовима појединих страначких функционера сматрам корисним у доношењу коначних одлука. Ко мисли другачије не схвата суштину демократског процеса и наноси штету странци. Понављам да све аргументе треба изнијети на страначким органима, а када донесемо коначан став треба да га сви поштујемо.

Нама свакако предстоје унутарстаначки избори, а ако услиједи одлука да се одрже ванредни избори, то ће само убрзати мало убрзати процес. Како било, за изборе је потребно између два или три мјесеца.

Статутарно право Предсједника странке је да може некога искључити из странке под тачно утврђеним условима. Наравно, још увијек се ради о искључењима која нису правоснажна, јер су уложене жалбе Главном одбору странке који ће дати коначну одлуку, па их до тада не бих коментарисао.

НЕКИ ЈАВНО, А НЕКИ НЕЗВАНИЧНО ТРАЖЕ УНУТАРСТРАНАЧКЕ ИЗБОРЕ, А ВАШЕ ИМЕ СЕ СПОМИЊЕ КАО ПРЕДСЈЕДНИКА КОМИСИЈЕ ЗА СПРОВОЂЕЊЕ ТИХ ИЗБОРА. ШТА МИСЛИТЕ О ТОМ ПРИЈЕДЛОГУ?

МИЛИЧЕВИЋ: Статут СДС предвиђа редовне унутарстраначке изборе сваке четири године и то је увијек након одржаних општих избора. Дакле редовни унутарстраначки избори су пред нама.Уколико се донесе одлука о ванредним унутарстраначким изборима то ће само мало убрзати читав процес. Неспретна је формулација да бих ја могао бити „предсједник комисије за спровођење унутарстраначких избора“. Као предсједник Главног одбора СДС могу водити странку до завршетка унутарстраначких избора и до избора предсједника СДС само у случају спријечености предсједника из различитих разлога.

Изграђена и озбиљна политичка партија треба да разговара са свим другим политичким партијама и то сматрам основном политичком културом, наравно, све у интересу РС али не одступајући од основних политичких принципа.

КАКВА ЈЕ ПРОЦЕДУРА, КОЛИКО БИ ЧИТАВ ПРОЦЕС МОГАО ТРАЈАТИ УКОЛИКО СЕ ДОНЕСЕ ОДЛУКА О ИЗБОРИМА? И КОЛИКО ОНДА ВРЕМЕНА ОСТАЈЕ ЗА РАЗГОВОРЕ СА ДРУГИМ?

МИЛИЧЕВИЋ: Процедура унутарстраначких избора је детаљно дефинисана статутом СДС. Бирају се предсједници мјесних одбора, општинских одбора,градских одбора, чланови скупштине странке, чланови главног одбора, предсједник ГО, предсједник СДС и чланови предсједништва СДС. Ради се о прилично захтјевном процесу који може потрајати 2-3 мјесеца. Изграђена и озбиљна политичка партија треба да разговара са свим другим политичким партијама и то сматрам основном политичком културом а наравно све у интересу РС а не одступајући од основних политичких принципа СДС. За разговоре увијек треба да буде времена али разговори не значе увијек и договор.

ПРЕДСЈЕДНИК СДС ЈЕ РЕКАО ДА НЕКИ ПОКУшАВАЈУ ДА СПРОВЕДУ ПУЧ У СДС И ДА ГА ПРЕДАЈУ ДОДИКУ. ДА ЛИ ЈЕ СТАЊЕ У СДС ТАКВО ДА СЕ МОжЕ ОКАРАКТЕРИСАТИ ТИМ РИЈЕЧИМА?

МИЛИЧЕВИЋ: Немам сазнања да било ко припрема било какав пуч у СДС. Постоје различита размишљања унутар СДС и то јесте истина, али мој је став да једни друге треба да саслушамо и да донесемо одлуке који су најбоље за будући рад, јер Републици Српској је потребна јака Српска демократска странка, као што је био случај од постанка и СДС и РС.

СТАВ НЕКИХ УВАЖЕНИХ ЧЛАНОВА СДС ЈЕ ДА НАКОН ИЗБОРА ТРЕБА РАЗГОВАРАТИ СА СВИМА. ПО ВАМА, О ЧЕМУ МОГУ РАЗГОВАРАТИ СДС И СНСД, УКОЛИКО СЕ РАЗГОВОРИ ПРИХВАТЕ?

МИЛИЧЕВИЋ: Наравно да СДС треба разговарати са свим релевантним политичким субјектима у РС. Треба разговарати о будућности Републике Српске, заштити њених интереса, интереса њених грађана, побољшању стандарда, економским реформама, реформи правосуђа, европском путу,мјерама за заустављање одласка људи из РС, спречавању криминала и корупције, борби за истину и правду… Заиста се о много чему може и треба разговарати. Озбиљни и добронамјерни политичари имају о чему разговарати у овој земљи.

Мислим да је потребно сада кад су још једни избори завршени спустити тензије и учинити све што је могуће да се колективна депресија у којој се налазе сви у РС, а нарочито млади, прекине правим одлукама и рјешењима. Треба признати да су у претходном периоду и позиција и опозиција чинили грешке које нас скупо коштају.

У неким градовима није вијест када су СНСД и СДС у коалицији, али у Теслићу би то била вијест. Званичних разговора није било, али ако постоји зрела политика, и то би се могло десити.

ДА ЛИ ЈЕ НАЧЕЛНО ПРИХВАТАЊЕ САРАДЊЕ ОД СТРАНЕ ПОЈЕДИНАЦА ОБОРИЛО ПОТЕНЦИЈАЛНУ ПРЕГОВАРАЧКУ ПОЗИЦИЈУ СДС?

МИЛИЧЕВИЋ: Не мислим да је тако. Званични разговори обично започињу неформалним и појединачним разговорима и то је, по мени, нормално. Уколико постоје озбиљне и добре намјере за разговор никад није касно. Али то је ствар озбиљне анализе и процјене.

У МЕДИЈИМА СЕ ПОЈАВИЛА ИНФОРМАЦИЈА ДА ћЕ СЕ У ТЕСЛИћУ ФОРМИРАТИ СКУПшТИНСКА ВЕЋИНА У КОЈОЈ ћЕ БИТИ СДС И СНСД. ДА ЛИ ЈЕ ТО ТАЧНО?

МИЛИЧЕВИЋ: Тачно је једино да се та информација појавила у медијима и то је све. Тачно је и то да у РС већ годинама постоје у неколико локалних заједница скупштинске већине у којима су СДС и СНСД заједно и никоме то није вијест. У Теслићу би то, изгледа, била вијест. Већ сам рекао да сматрам да треба разговарати са свим политичким партијама у интересу РС, па тако и у интересу општине Теслић. Званичних разговора између СДС и СНСД у Теслићу није за сада било. Уколико се ствара скупштинска већина у Теслићу која треба да задовољи интересе само појединаца инфилтрираних у одређене политичке партије само због тога, онда је СДС против такве скупштинске већине, али ако постоји искрен договор и зрела политика доминантних политичких партија у Теслићу, у циљу напретка ове општине, онда би таква скупштинска већина могла постојати и отворити пут нормалнијим политичким односима.