Члан Главног одбора Српске демократске странке Соња Караџић Јовичевић изјавила је да при свим будућим активностима ова странка „и унутра и према вани“ треба да има на уму Републику Српску, њен народ, али и СДС.

Јовичевићева је истакла да је тај закључак, донесен на посљедњој сједници Главног одбора СДС-а, на којој се вијећало о великој српској коалицији у Сарајеву са СНСД-ом, „реалан и афирмативан став, који не урушава СДС, напротив, даје вјетар у леђа свима да не буду ћутолози и климоглавци“.

За београдске „Вечерње новости“ Јовичевићева је оцијенила да не треба брзати у одлукама о коалицији на нивоу БиХ и указала да одлука мора бити јединствено донесена у СДС-у.

Јовичевићева је закључила да би било добро да се до нове сједнице ГО СДС-а „усијане главе охладе“ и указала да СДС мора бити спремна на све разговоре.

„Бојим се неке велике невоље по српски народ и тада ћемо морати превазићи све разлике да бисмо заједно очували Републику Српску. Воља, храброст, памет и култура дијалога не смију никада бити минус“, навела је Јовичевићева.

Она је казла да СДС неће одустати од пута заштите Републике Српске, а да сада има више мишљења како остати на том путу.

„СДС је увијек причала са свима који уважавају Републику Српску. Не можемо сада рећи да смо дошли у фазу када не можемо причати међусобно или да преко кољена преламамо да не треба никада разговарати ни са другима. Ако ћемо радити у интересу Српске и свих грађана, морамо уважити сва мишљења у СДС“, рекла је Јовичевићева.

Она је оцијенила да је прави пут за СДС након избора разговор.

„Прво у странци, а затим са свима који искажу вољу и жељу да разговарају с нама, али и уважавају наше ставове, документе и платформу. Из једног разговора не мора проистећи договор, али да би дошли до разговора, ту одлуку мора донијети Главни одбор СДС-а“, навела је Јовичевићева.