„Био сам данас у прилици да разговарам са преживјелим свједоцима усташког покоља у Старом Броду. Није лако ни слушати та свједочења, а камоли преживјети и цијелог живота носити стравичне слике у своме сјећању“ рекао је данас предсједник Српске демократске странке и предсједнички кандидат СзП Вукота Говедарица у Старом Броду, гдје је присусутвовао помену и годишњици за преко 6.000 српских жртава, које је усташка „Црна легија“ злогласног Јуре Францетића 1942. године дотјерала до Дрине и онда данима убијала, клала и масакрирала.

„Нијемци су имали циљ да побиједе у II свјетском рату. Хрвати су покушавали да побију што више Срба, оно што не побију да покатоличе, а остатак да раселе“ рекао је Говедарица и нагласио „ако они нису заборавили своје злочинце, већ и данас дају називе улица по њима, као што у Мостару једна улица носи име „Јуре Францетића“ ми ни по коју цијену не смијемо да заборавимо наше жртве. Недопустиво је што је ова пострадала српска нејач била присилно заборављена и неопојана скоро пола вијека“.

Фото: М.Ћајић

Помен жртвама из II свјестког рата служио је његово високопреосвештенство митрополит дабробосански Хризостом, уз саслужење свештеника парохија сарајевско-романијске регије. „Срби су овдје настрадали у II свјетком рату, настрадали су и у овом посљедњем. На Дрини и око ње. Није нам на понос то што су ове жртве биле заборављене деценијама, али смо на добром путу да исправимо ту неправду. Мјесто њиховог страдања је сада обиљежено, а сваки Србин мора сазнати за овај злочин, и за ово свето мјесто, јер оно то заиста јесте, овдје леже кости преко 6.000 невиних српских жртава. Обилазите га, палите свијеће за њихове душе, и не дајте да никад више не падну у заборав“ поручио је владика Хризостом народу окупљеном на годишњици страдања.

„Јевреји знају имена и презимена свих 6 милиона пострадалих сународника у II свјетском рату, а комунистичке власти бивше СФРЈ учиниле су све да имена ових 6.000 српских жртава остану незабиљежена. Сад кад нас нико више у томе не спрјечава присјетимо се и ми њихових имена, забиљежимо их и обиљежимо мјесто страдања, тако да никад више заборав не дође на ове бријегове Дрине“ рекао је академик Матија Бећковић у говору у Старом Броду, на Младенце 2018. године.

Фото: С.Рајић

Предсједник СДС Вукота Говедарица и други присутни симболично су бацили руже у Дрину. Помену је присуствовао начелник општине Соколац Милован Бјелица, као и начелници сусједних општина, те потомци и родбина старобродских жртава. У Старом Броду, који припада територији општине Рогатица, присутан је био и предсједник ОО СДС Рогатица Томислав Пухалац, те бројна омладина, жене, и други чланови СДС.