„Концепт трећег ентитета је пропао, али програм ХДЗ-а о федерализацији БиХ је још опаснији за Републику Српску и њен народ“, поручио је на данашњој конференцији за новинаре у Бањалуци предсједник Српске демократске странке Вукота Говедарица.

Говедарица је подсјетио да је 2008. године потписан Прудски споразум, који БиХ редефинише као државу са четири федералне јединице са сједиштима у Сарајеву, Тузли, Мостару и Бањалуци.

„Још тада је СДС упозорила да је тај споразум штетан по РС, а потписујући исти, предсједник РС Милорад Додик је угрозио све нас, тако да сматрам да је опасно да он буде члан Предсједништва БиХ. Позивамо га да се окане овога посла. Јел треба сутра да грађани Шипова, Дервенте, Шамца буду под шаховницама? Јел требамо слушати Томпсона?“, упитао је Говедарица.

Он је казао да поштује легитимне политичке циљеве сваке политичке партије, али, исто тако, побједом Младена Иванића за члана Предсједништва БиХ овакве се ствари, каже, сигурно неће дешавати у будућности. Додаје и да је Додик показао да ради за хрватске интересе, а против интереса свог народа, када је и тајно продао јасеновачку архивску грађу.

„Без знања Владе РС, Додик је у тајности 2000. године потписао споразум којим је продао или боље речено предао јасеновачку грађу, иако је тадашњи министар Ерић више пута био позиван из Београда да ову документацију достави у Музеј жртава геноцида, као културно добро“, истакао је предсједник СДС-а.

Коментаришући случај Кељменди, Говедарица је рекао да је просто ван сваке памети да се некоме за ким су расписане три црвене потјернице и забрањен улазак у БиХ дају путне исправе за РС.

„Такви људи у РС траже сигурну кућу и зато сам тражио одговорност од предсједнице Владе РС. И још једном питам – Зашто се Елвис Кељменди захваљује предсједнику РС? Мени се сигурно неће захваљивати“, закључио је предсједник Српске демократске странке.