Предсједник Српске демократске странке и кандидат Савеза за побједу за предсједника Републике Српске Вукота Говедарица изјавио је да је једини начин да српски народ оствари своје интересе у оквирима дејтонске БиХ да РС буде економски снажна и да постоји јасна национална политика која се досљедно спроводи на свим нивоима, али да тренутно нема ни једног ни другог.

Говедарица је у интервјуу за агенцију Бета оцијенио да су Република Српска и српски народ у БиХ, на економском нивоу девастирани, кривицом сопствених политичара.

„Мање од петине свих инвестиција у БиХ је усмјерено у РС, јер актуелна премијерка Жељка Цвијановић и предсједник РС Милорад Додик међународне односе виде само као прилике за прикупљање личних поена и увлачење иностраних државника у нашу дневну политику. Колико им и то добро иде говори чињеница да једно по једно завршавају на црним листама управо оних држава за које су издвојили десетине милиона државног новца како би тобоже тамо нешто лобирали“, нагласио је Говедарица.

Он је упозорио да је РС презадужена, да је привреда на кољенима и да читаве породице одлазе, што РС у овом тренутку угрожава више него било која друга пријетња.

Према његовим ријечима, српски национални интереси су у потпуности подређени хрватским, зарад личних релација Додика и Цвијановић са појединим хрватским лидерима, што је, како је нагласио, ништа мање од велеиздаје.

„Странке окупљене око СзП имају врло детаљан програм обнове привреде, јер знамо да политичка снага једне земље директно зависи од економске снаге. Имамо и врло јасан национални програм, који се заснива на чувању дејтонског положаја и смиривању беспотребних тензија“, рекао је Говедарица.

Све то, додао је, демонстрирали су у претходне четири године, дјелујући у власти на нивоу БиХ, где су отварали нове извозне путеве за домаће производе до највећих свјетских тржишта, попут европског, руског и турског, али и зауставили пренос надлежности и изборили неке важне дипломатске битке за РС.

Упитан да ли је тачна констатација да је РС данас дубоко подијељено друштво и да је ситуација пред изборе доведена до усијања, Говедарица је одговорио да РС није увијек била подијељено друштво, већ су подјеле које данас постоје посљедица политике завади, па владај, која је, како је оцјенио, постала једина ставка политичког програма Додиковог СНСД.

„Народ у РС данас је подијељен можда и горе него у вријеме четника и партизана, и то на издајнике и патриоте, подобне и неподобне, оне на западу и оне на истоку РС… Срећа у несрећи је да су све ове подјеле вјештачке, годинама стваране пропагандом СНСД-овог режима за њихове личне и дневнополитичке потребе“, оцијенио је он.

Кандидат СзП-а за председника РС је навео да ће, управо зато што су те подјеле имагинарне, бити избрисане, једна по једна, јер се политички блок којем припада залаже за јединство и заједничко дјеловање, свјестан да је народ најјачи онда када смо стајали једни уз друге, а када год смо били подјељени, били смо и побјеђени.

„Постоји само једна стварна подјела у данашњој РС, а то је подјела на оне који живе лоше од свог поштеног рада и оне који живе одлично од непоштеног рада. И то је подјела на чијем брисању ћемо радити од првог дана, јер је у томе кључ будућности и опстанка РС“, рекао је Говедарица.

Упитан да ли највиши званичници МУП РС треба да буду смијењени због оптужби родитеља и групе Правда за Давида за тешке злоупотребе, заташкавање, па и саучесништво у убиству 21-годишњег младића Давида Драгичевића, које је иницирало вишемјесечне протесте грађана на бањалучком Тргу Крајине, Говедарица је одговорио да је већ требало да оду с тих позиција.

„Небројено пута сам то отворено и тражио, а СзП је покретао и званичне процедуре за ове смјене. Након толико контрадикторних изјава, наступа и потеза, и након толико доказа који су испливали у јавност тек након што су отац убијеног младића Давор Драгичевић и група Правда за Давида мјесецима говорили о њима, вјерујем да је свакој особи у РС већ одавно јасно да појединци који су, нажалост, на најодговорнијим позицијама покушавају нешто крупно да сакрију и заташкају“, рекао је он.

Јасно је и њима, додаје Говедарица, да је то народ прозрео, што се види из, како је казао, њиховог наглог заокрета када је ова тема у питању.

„Одједном се Милорад Додик извињава Давору Драгичевићу и пун је лажног разумијевања, а мјесецима га назива плаћеником, терористом, човјеком који је уновчио смрт свог сина и пријети да ће га ‘помести са трга’. Одвратне изјаве о слављењу славе и изношењу кревета на трг не бих ни да помињем. Одједном се подижу оптужнице против ситних риба, седмицу дана пред изборе, како би се створио утисак да се нешто ради, а шест мјесеци им је дато да прикрију и униште доказе“, навео је Говедарица.

Он је оцијенио да ће наредних дана бити још таквих потеза, јер су кандидатима СНСД-а за предсједника РС и српског члана Предсједништва БиХ Цвијановић и Додику недавно презентована истраживања према којима су они у драматичном заостатку у односу на кандидате СзП-а, додавши да су то њихови посљедњи трзаји у покушају да народу замажу очи.

„Ко год да их је то посавјетовао, касно се сјетио и није их добро увјежбао, јер им се на лицу види да ни сами не вјерују у оно што говоре. Као што је сам Давор недавно рекао Милораду Додику, многи су пали на њихова обећања, али више неће“, оцијенио је Говедарица.

Коментаришући неписано правило да је у посљедњих 12 година стварна власт у РС била тамо гдје је Додик – док је био премијер ефективна власт је била у Влади, а када је постао предсједник, та власт се преселила у Палату републике, и упитан да ли ће се ако постане предсједник укинути такву праксу, Говедарица је одговорио да све што данас постоји у РС јесте урушавање њених институција.

„Као што мој пријатељ Младен Иванић воли да каже – ‘Јадна је држава у којој се за све пита један човјек’. Све што данас гледамо, сво урушавање институција РС, сва корупција која је у њима завладала и криминал који се проширио нашом земљом, посљедице су управо тога што је Милорад Додик згужвао Устав РС и себи узео за право да ради мимо њега како му се прохтије, а онда су и други из актуелне власти прихватили такав систем“, рекао је он.

Ако побиједи на изборима за предсједника РС, Говедарица је најавио да ће његова обавеза и задатак бити да Уставу РС врати снагу коју он има и да обезбиједи његову примјену у цјелокупном систему РС.

Према његовим ријечима, Устав и РС су изнад свакога, због чега се никада више не смије десити да се један појединац дрзне да себе изједначи са РС и прогласи се важнијим и од Републике и од њеног народа.

Упитан да ли се судбину РС треба доводити у везу с коначним рјешењем статуса Косова, Говедарица је оцијенио да су и Косово и Република Српска од изузетне важности за српски народ, због чега се сви стратешки потези морају се предузимати искључиво у сагласности са руководством братске Србије.

„Ово питање је врло комплексно и сувише осјетљиво да би се о њему говорило у току и за потребе једне предизборне кампање, као што је то у претходним седмицама чинио Додик“, истакао је он.

Одговарајући на питање да ли РС треба да слиједи Србију у вези са свим крупним питањима, попут уласка у НАТО, односу према ЕУ, САД и Русији, или пак, РС и српски народ у БиХ треба да гради аутохтону политику, независно од званичног Београда, Говедарица је рекао да свако од тих питања има своје специфичности, које је нужно узети у обзир.

„Рецимо, по питању НАТО пакта чврсто стојимо на ставу да је то тема од регионалног и националног значаја и да је неопходно да имамо ставове који су у складу са ставовима Србије“, оцијенио је он.

Према његовим ријечима, не смије се допустити да се српски народ с ове и оне стране Дрине нађе на супротстављеним странама, што се могло десити да представници СзП-а нису зауставили процес приступања НАТО-у, који су раније на нивоу БиХ започели Додик и његови најближи сарадници.

„Када говоримо о односима са Русијом, морају се имати у виду и уважавати наше историјске и пријатељске везе са овом великом земљом и нацијом, која је уједно наш изузетно важан економски партнер. Исто важи и за све остале теме“, рекао је Говедарица.

Тамо гдје се, појаснио је, јави потреба за заједничким и усаглашеним наступом, треба разговарати и дјеловати синхронизовано са Србијом, додавши да РС многа питања може и треба да рјешавамо самостално, јер је то одговорност, која мора да постоји према српском народу у БиХ.

„Зато нас народ плаћа“, рекао је кандидат СзП-а за председника РС на општим изборима у БиХ, који ће бити одржани 7. октобра.