Основна разлика између мене и моје противкандидаткиње у томе што ја нисам ничија сјена. По свим питањима од значаја за Републику Српску имам свој став, који ми нико није наметнуо, нити га је ко купио.

Тако кандидат Савеза за побједу за предсједника Српске Вукота Говедарица одговара на питање које су кључне разлике између њега и главног ривала- кандидаткиње СНСД, ДНС, СП Жељке Цвијановић.

„Иза себе немам никакве афере, моје име се не ставља уз пропаст банака, куповину посланика, увођење Републике Српске у дужничко ропство, најлошије стање безбједности од завршетка рата, а то су само неке од посљедица рада Жељке Цвијановић. Између осталог, ја сам на сваку функцију коју сам обављао изабран на демократским изборима: три пута ме је бирао народ за посланика у Народној скупштини Републике Српске, убједљивом већином сам изабран за предсједника странке из које долазим. Моја противкандидаткиња никада није добила ниједне изборе, па неће ни ове“, каже Говедарица у интервјуу за „ЕуроБлиц“.

ШТА ГРАЂАНИ РЕПУБЛИКЕ СРПСКЕ ОД ВАС МОГУ ДА ОЧЕКУЈУ У НАРЕДНЕ ЧЕТИРИ ГОДИНЕ АКО ПОБИЈЕДИТЕ НА ИЗБОРИМА?

Оно што је грађанима у овом тренутку најпотребније- промјене. И то оне стварне, опипљиве и ефикасне. Можда ће вам о мом будућем предсједничком мандату највише рећи прве одлуке које ћу да донесем. Најприје ћу потписати оставку која ће бити моментално активирана уколико моја имовина буде увећана за једну КМ коју не могу да докажем. Исто тако, преполовићу буџет кабинета предсједника Републике Српске са садашњих 11 милиона КМ и смањити број савјетника са садашњих седамнаест на четири словима. Замрзнућу свој статус у Српској демократској странци јер желим да будем предсједник свих грађана. Биће то приви кораци ка Републици Српској коју желимо да изградимо у наредне четири годинине, које ћемо посветити припремању да у будућности буде раме уз раме са развијенима и да се више никад не нађе на листама најсиромашнијих, најкорумпиранијих, најзадуженијих земља.

ДА ЛИ ЋЕТЕ, У СЛУЧАЈУ ПОБЈЕДЕ, МОЋИ ДА ИСПУНИТЕ УСТАВНУ ОБАВЕЗУ ПРЕДСЈЕДНИКА РЕПУБЛИКЕ И ОБЕЗБИЈЕДИТИ НЕОПХОДНО ПОЛИТИЧКО ЈЕДИНСТВО У РС?

Не само да је то моја уставна обавеза, то је и први постулат мог политичког дјеловања, као и програма Савеза за побједу. Чињеница да је актуелна власт у једној малој земљи направила толико подјела, од оне на сиромашне и богате, до ове подјеле која је постала дневнополитичка актуелност, на патриоте и издајнике, заиста је застрашујућа. Те подјеле морају да буду избрисане, и то није питање моје или било чије обавезе, него питање одговорности према очувању народа и Српске.

АКО ПОБИЈЕДИТИ ЗА ПРЕДСЈЕДНИКА, А ДРУГИ БЛОК ОБЕЗБИЈЕДИ СКУПШТИНСКУ ВЕЋИНУ, ДА ЛИ ЋЕТЕ ИМ ДАТИ МАНДАТ ЗА САСТАВ ВЛАДЕ?

То није тема о којој размишљам, јер сам увјерен да ће странке окупљене у Савеза за побједу, са Српском демократском странком на челу, имати скупштинску већину.

КОЈЕ ПРВЕ ПОТЕЗЕ ОЧЕКУЈЕТЕ ОД НОВЕ ВЛАДЕ РС?

Мандатар нове владе мора да буде способна, одлучна и одговорна особа јер су се предуго на овако важном мјесту за нашу државу налазили послушници чији је једини задатак био да извршавају туђу вољу. И та влада мора да буде истинска влада националног препорода, сачињена од људи који су стручни у ресорима, који схватају шта су стварни проблеми грађана, имају план како да их ријеше и способност да тај план спроведу у дјело. Такви и искључиво такви људи су потребни РС, и искључиво такви ће добити подршку мене као предсједника. Унутар Савеза за побједу већ имамо разрађене и прве кораке, које ће Влада предузети од увођења обавезе скенирања и јавног објављивања сваког рачуна већег од 1.000 КМ за све јавне институције, до смјењивања сваког директора јавних предузећа који не остваре годишње планове. Као предсједник РС, иницираћу доношење закона о испитивању поријекла имовине. Овај закон данас има свака савремена држава, али се код нас упорно избјегава његово доношење. Знамо сви зашто.

УКОЛИКО ЧЛАН ПРЕДСЈЕДНИШТВА БИХ БУДЕ ИЗ ДРУГЕ ПОЛИТИЧКЕ ОПЦИЈЕ, ДА ЛИ СТЕ КАО МОГУЋИ ПРЕДСЈЕДНИК СПРЕМНИ ДА САРАЂУЈЕТЕ СА ЊИМ, И ПОД КОЈИМ УСЛОВИМА?

И овдје бих вам могао одговорити исто као на питање о повјеравању мандата за састављане владе, јер немам никакву сумњу у побједу господина Младена Иванића. Међутим, морам да се осврнем на претходне четири године, у којима смо имали управо ову ситуацију. И у којима је актуелна власт у РС сваки српски интерес подредила свом изборном рејтингу. Иванић је у ове четири године извојевао неке велике побједе за Српску, па и за српски народ у цјелини, и то је народ много боље препознао него садашњи челници РС. У колико се, којим случајем, нађемо у оваквој ситуацији, бићу спреман да личне интересе подредим интересима Републике, али вјерујем да је свима у РС, па и његовом против кандидату, већ сада јасно да ће господин Иванић наставити да обавља посао који је добро радио. Зато је господин Додик оволико нервозан.

СРБИЈА КАО ОСЛОНАЦ

ШТА КАО ПОТЕНЦИЈАЛНИ ПРЕДСЈЕДНИК РЕПУБЛИКЕ НАМЈЕРАВАТЕ ДА УРАДИТЕ НА ЈАЧАЊУ МЕЂУНАРОДНЕ ПОЗИЦИЈЕ СРПСКЕ?

Република Српска је у спољној политици чврсто ослоњена на Србију, и то ће тако и остати. Одлазећа власт се налази на црним листама великих сила, и то има евидентну цијену коју плаћају грађани РС. Мање од 20 одсто свих инвестиција у БиХ је отишло у Републику Српску. Мислим да и овдје треба да се водимо примјером Србије, која је постала држава отворена према свима, и на свим странама свијета тражи инвеститоре и партнере за развој своје привреде и своје земље.