Чланство

ШТА ЗНАЧИ БИТИ ЧЛАН СДС-А?

Када донесете храбру одлуку и постанете члан Српске демократске странке показаћете одговорност и спремност да утичете на будућност своје земље. Постаћете члан велике демократске породице која све потенцијале подређује државним интересима, у којој сваки члан, унапређујући себе, странку и цјелокупно друштво, хоће да од Источног Сарајева и од Републике Српске  створи боље мјесто за живот.

Чланство у политичкој институцији српског друштва каква је Српска демократска странка јесте привилегија у најпозитивнијем смислу те ријечи. Привилегија да будете међу пријатељима који своју земљу и Град желе у породици европских народа, који заједно са грађанима Источног Сарајева учествују у доношењу важних одлука за судбину државе.

Чланство у Српској демократској странци подразумјева и обавезе. Дужност сваког демократе је да промовише стручност, способност и поштење као основне критеријуме јавног дјеловања. Да се залаже за друштвену солидарност, социјалну правду, људска и мањинска права. Да се бори против сваког негативног друштвеног понашања.

Бити члан Српске демократске странке значи сваког тренутка на свом радном мјесту, у породици, у свом окружењу, стремити бољем, тежити напретку. Само тако ћемо од Републике Српске и Босне и Херцеговине створити мирну, стабилну државу задовољних људи.

10 РАЗЛОГА ДА БУДЕТЕ ЧЛАН СДС-А

Зашто сам члан Српске демократске странке?

 1. Ја сам члан Српске демократске странке
 2. Вјерујем да се снага и потенцијали наше земље налазе у људима, и да се сваки поредак мора заснивати на поштовању и заштити личног достојанства, слободе и права на неометан развој сваког појединца.
 3. Вјерујем у једнака права и једнаке шансе за све.
 4. Вјерујем да добровољно организовани грађани, удружени ради остваривања заједничких циљева, могу да савладају и најтеже препреке.
 5. Вјерујем да будућност у себи носи велике шансе за напредовање нашег народа и наших грађана.
 6. Вјерујем да се непрекидно мора враћати својим корјенима, у којима је утврђено опредељење за слободу и демократију.
 7. Вјерујем да приватна иницијатива представља мотор напретка у свим областима, и да свака институција нашег друштва треба да негује и подстиче самосталност појединаца у размишљању и дјеловању.
 8. Вјерујем да власт треба да буде сервис грађана, под њиховом будном контролом и у сталном процесу усавршавања.
 9. Сматрам да држава треба да буде све јефтинија, уз штедњу и финансијску одговорност буџетских органа, да би више новца остајало грађанима који су га и зарадили.
 10. Вјерујем да је Српска демократска странка најбоља организација за претварање ових идеала у стварност.

10 ОСОБИНА СВАКОГ ПРАВОГ ДЕМОКРАТЕ

 1. Демократа је искрени борац за социјалну правду. Свака неправда и свако угрожено право га одмах покрену на акцију. Његови суграђани сматрају га најбољим адвокатом својих интереса.
 2. Демократа је знатижељан, комуникативан, дружељубив. Никад није равнодушан или уображен. Демократа је увек учесник, ретко само посматрач.
 3. Демократа је предузимљив, зна како ће рјешити проблем. Да би то постигао, демократа је у току, интересује се и информише о свим начинима за рјешавање проблема.
 4. Демократа је поуздан. Кад обећа, он испуни. А у сваком случају, увек се јави и објасни шта се десило.
 5. Демократа је поштен. Он у политици није због личне користи. Довољна награда му је што му људи вјерују и бирају га да их заступа у остваривању заједничких интереса.
 6. Демократа воли да сазнаје нове ствари. Интересује га све што води напретку и бољим рјешењима проблема.
 7. Демократа није тврдоглав. Пажљиво слуша аргументе и признаје грешке ако их почини.
 8. Демократа цјени стручност, прецизност и професионалност. Није аљкав, нити склон јавашлуку.
 9. Демократа је пристојан. Никада не вређа друге, без обзира на ситуацију у којој се нађе.
 10. Демократа је оптимиста. Вјерује да за сваки проблем постоји рјешење, само ако се приступи на прави начин и уз добар план.