Носилац листе Српске демократске странке за Народну скупштину РС из Изборне јединице 8 Дарко Бабаљ рекао је за ИС-радио портал да о будућности Источног Сарајева и сарајевско-романијске регије треба да одлучују грађани овог града и регије, односно, кадрови који дијеле судбину овдашњег становништва.

„Јасно и недвосмислено стављам до знања своје приоритете, који су и приоритети грађана Источног Сарајева и сарајевско-романијске регије. Нећемо дозволити, као што је то био случај до сада, да нам неко намеће кадрове из других дијелова Републике Српске, да неко други црпи наше ресурсе, а нама оставља мрвице“, рекао је Бабаљ.

„Ми који живимо у сарајевско-романијској регији,који смо понијели значајан терет у стварању и очувању Републике Српске, желимо да одлучујемо о својој регији,хоћемо да је развијамо и градимо! Све стратегије, сва важна документа и одлуке креирају се и доносе искључиво у Бања Луци. Зашто да дозволимо да нам директори Шума РС долазе на гостовање из других крајева РС? Како може неко из, рецимо, Мркоњић Града, ко долази два, три пута мјесечно на посао у наш град, да ради на развоју и добробити Источног Сарајева и наше регије!?“, запитао је Бабаљ.

Бабаљ истиче да ће будућа власт у Републици Српској морати много више пажње да посвети истоку Српске, те да ће народни посланици, у сарадњи са представницима школства, здравства, полиције и других субјеката, тежиште свог рада ставити на развој регије уз искључиво учешће локалних кадрова.

„Наш циљ у наредном периоду биће: кадрови из Источног Сарајева за јако и развијено Источно Сарајево! Инсистираћу на томе да директори предузећа и установа буду људи који живе у овом граду, чије су породице у Источном Сарајеву. Ректор Универзитета мора да буде из Источног Сарајева. Директор Шума РС мора да буде наш суграђанин! Директор Цивилне заштите мора и и биће човјек из Источног Сарајева! Имамо паметне и образоване људе, професоре, докторе, економисте, правнике, људе са дугогодишњим искуством у привреди, домаћине, људе који живе у овом граду и воле свој град“, наглашава Бабаљ.

Бабаљ сматра да је посебну пажњу потребно посветити урушеном здравственом систему наше регије.

„Инсистираћу на томе да се област здравства у нашој регији унаприједи, да не долази до даљег одлива љекара из болице Источно Сарајево због тога што нису адекватно плаћени, немају одговарајући статус у друштву или зато што су незадовољни лошим одлукама менаџмента болнице. Љекари морају бити боље оспособљени, мора им бити омогућено стручно усавршавање, јер , у супротном, џаба нам нова зграда болнице, ако у њој нема ко да ради“, каже Бабаљ.

„Биће потребно одмах након избора , ријешити проблем менаџмента у Болници Источно Сарајево. Организоваћемо састанак са синдикатом љекара и медицинског особља Болнице Источно Сарајево. Јасно ће се рећи да имају рок од 15 дана да ОНИ одлуче о томе ко ће бити нови директор болнице. То ће бити онај кога одреде радници, ко је достојан да их представља, ко има одговарајуће квалификације, стручност, искуство, али и неко ко ужива подршку и поштовање својих колега“, истиче Дарко Бабаљ, који је и делегат у Дому народа Парламента БиХ,те додаје да се Болници Источно Сарајево мора додијелити статус Клиничког центра.

„Сљедеће на чему јасно инсистирам – нема промјене Устава Републике Српске у дијелу који се односи на главни град. Зна се како је Република Српска настала, знамо сви гдје је створена и гдје је највећим дијелом одбрањена. Нећемо дозволити да се и званично у Устав Републике Српске уврсти да је главни град – Бања Лука! Морамо развијати Источно Сарајево и институционално. Нећемо ни по коју цијену дозволити даљи одлив институција из овог града, а обећавам и враћање институција тамо гдје припадају,Источном Сарајеву!“, нагласио је Бабаљ.

„Још један важан сегмент јесте безбједност. Пооштрити контроле, појачати мјере – нарочито кад је ријеч о безбједности дјеце и омладине. Наша дјеца не смију бити жртве дилера наркотицима, који, као што сви знамо, протеклих година несметано раде на подручју Републике Српске. Томе се мора стати у крај“, истиче Бабаљ и додаје да на руководећа мјеста у Полицијској управи Источно Сарајево треба поставити поштене, одговорне и стручне људе, без обзира на страначку припадност.

„У полицији нема мјеста за политику. Ко хоће да се активно бави политиком и слуша наређења партијских шефова-нека иде из полиције“, категоричан је Бабаљ.

„Имамо огроман природни потенцијал, људске ресурсе и све друго што је потребно за још бржи развој. Сљедећих неколико година морамо искористити да Источно Сарајево изградимо као урбани, образовни, културни и спортски центар источног дијела Републике Српске.Створићемо мјесто у које ће омладина и млади људи долазити и овде стварати свој дом“, закључио је у разговору за ИС-радио портал носилац листе Српске демократске странке за Народну скупштину РС из Изборне јединице 8 Дарко Бабаљ.