Не може доћи до блокаде имплементације резултата општих избора у Босни и Херцеговини, устврдила је у интервјуу за Анадолију Александра Пандуревић, прва замјеница предсједавајућег Уставноправне комисије Представничког дома Парламентарне скупштине БиХ.

„Сви који тврде да може доћи до блокаде имплементације резултата општих избора у Босни и Херцеговини очито нису прочитали Изборни закон БиХ. Они ће бити имплементирани, а власт ће бити конституисана“, навела је Пандуревић.

Каже како не вјерује да до измјене и допуне Изборног закона БиХ може доћи до избора, прије свега што су и даље дијаметрално супротни ставови и ХДЗ-а БиХ и СДА.

„Сасвим је јасно да је минимум испод кога ХДЗ БиХ не иде јесте питање избора хрватског члана Предсједништва БиХ, односно изборне јединице што с друге стране ни једна политичка партија са сједиштем у Сарајеву неће прихватити. Што се тиче нас као СДС-а, односно Савеза за промјене, ми смо спремни прихватити само она рјешења које договоре политички фактори у ФБиХ и која не наносе штету српском народу, РС-у, Србима који живе у ФБиХ“, поручила је Пандуревић, која је иначе предсједавајућа Клуба СДС-а у Представничком дому ПСБиХ.

Сматра да хрватски, српски и бошњачки народ првенствено угрожавају њихови лидери.

„Чињеница је да имамо огроман одлив хрватског становништва из БиХ у посљедње четири године зато што су многи људи имали домовнице и путовнице. И како је Хрватска ушла у ЕУ отишли су трбухом за крухом. Да им се обезбиједи посао није препрека био Изборни закон БиХ. Сасвим сигурно ни Устав БиХ. Овдје се уствари скреће пажња с кључних проблема и питања. Па ХДЗ БиХ је у власти толике године. Зашто све то није ријешено? Не можете кривити неког другог“, сматра Пандуревић.

Наглашава да је јако чуди да Уставни суд БиХ већ није прихватио захтјев групе заступника у Представничком дому ПСБиХ за привременом мјером, како измјене и допуне Закона о акцизама БиХ не би ступиле на снагу 1. фебруара.

„То очито говори о политичком утицају на Уставни суд БиХ. Члан Предсједништва БиХ Бакир Изетбеговић је рекао – ма ништа од тога. Како он зна да нема ништа од тога? Сасвим је сигурно да ће због повећања акциза на гориво до поскупљења доћи. Пазите, сви су, не само ови који продају нафту и нафтне деривате искористили ово повећање акциза. Већ су трговци искористили то, па је дошло до повећања цијена у продавницама зато што ће доћи до поскупљења горива. Сасвим је сигурно да ће живот бити много скупљи, јер свако поскупљење горива за собом вуче ланчано поскупљење роба и услуга. То доводи до поскупљења свих прехрамбених артикала, свега гдје се користе горива, а користе се свуда. Тако да поскупљења живота су неминовна“, поручује Пандуревић.

У БиХ не радимо на борби против криминала и корупције, тврди Пандуревић, зато што ни међународна заједница то не жели.

„Сви смо ми овдје били свједоци, посебно у Парламентарној скупштини БиХ, колико је амбасадор Ларс-Гуннар Wигемарк, шеф делегације ЕУ у БиХ, лобирао за акцизе када је био у питању интерес Еуропске банке за обнову и развој. Да је Wигемарк показао 10 посто те воље да натјера домаће политичаре да се ухватимо у коштац с борбом против криминала и корупције, да рецимо донесемо закон о испитивању поријекла имовине, ми бисмо сада имали много бољу ситуацију. Ја се плашим да међународној заједници овдје одговара да на политичкој сцени имају корумипране лидере, јер онда много лакше излазе на крај с њима. Јер, знате није наш интерес процесуирати некога да бисте га стрпали у затвор, интерес је држати у фиоци досијее таквог политичара и онда он излази у сусрет вашим политичким захтјевима. То се користи и у правосуђу које је под политичким утјецајем „, сматра Пандуревић.

Не сматра да је тренутно „по сриједи блокада када је у питању европски пут БиХ“.

„Чланство у ЕУ није само ствар хтјења БиХ, него и ЕУ. Видите колико је ЕУ имала различите аршине према различитим државама које су улазиле у ЕУ. Па, ушла је Хрватска с онаквом дискриминацијом према Србима, с узурпацијом српске имовине, станова. Да то БиХ ради онда би то био услов свих услова. Највиши српски интерес је да се убрза пут БиХ ка ЕУ“, навела је Пандуревић.

Јер, каже, треба се сјетити какав је проблем БиХ имала с адаптацијом Споразума о стабилизацији и придруживању (ССП) када је Хрватска ушла у ЕУ.

„Па шта ће нам се тек десити ако Србија уђе прије БиХ. И Црна Гора с којом немамо ту врсту трговинске размјене, али имамо са Србијом. То ће за нас значити нови економски удар, а да не кажемо да ће значити егзодус до 400 хиљада Срба са овог подручја у Србију јер ће тамо са пасошима ЕУ ићи и тражити посао да живе достојанствено као људи. Као Српкиња не желим да нам се понови 1914. година када су Срби са једне и друге стране Дрине ишли у двије различите војске, ударали једни на друге„, поручила је Александра Пандуревић, прва замјеница предсједавајућег Уставноправне комисије Представничког дома ПСБиХ.